niedziela, 2 lutego 2014

tawa tawas

Boliwijskie słodkości tawa tawas przypominiaja mi w smaku nasze faworki, jednak są dużo miększe i naprawdę dobre.
Dla mnie osobiście proszku do pieczenia jest stanowczo za dużo jest wyczuwalny, następnym razem dam max 1 łyżeczkę. Ciasto powinno i nie być za twarde można dosypać trochę więcej mąki, ja tego nie zrobiłam choć powinnam, gdyż ciasto było lekko ciągnące.

składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 jajka
1/2 szklanki wody lub mleka
olej do smażenia
miód
cukier puder do posypania
w dużej misce wymieszać sypkie składniki, dodać mokre, wyrobić,odstawić na 10 min,
ciasto wałkować na grubość 0,5 cm pociąć na pasy i ciąć w rąby, smażyć z obu stron na złoto
odsączyć na papierowym ręczniku, polać miodem i posypać cukrem pudrem



2 komentarze: