środa, 12 marca 2014

chałka

Drożdżowe ciasto to moje ulubione a chałkę lubię zawsze. Idealna do herbaty oczywiście dla mnie.




ciasto:
3/4 letniego mleka
20 g drożdży
4 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżki miękkiego masła
400 g mąki
szczypta soli


drożdże zasypać łyżką cukru i zalać letnim mlekiem, odstawić do wyrośnięcia drożdży
dodać roztopione masło,dodać jajko, szczyptę soli oraz mąkę, wszystko razem dobrze wyrobić.
Ciasto będzie trochę klejące ale to nic.
Odstawić na 20 min.
Blat obficie posypać mąką, wyłożyć ciasto i obtoczyć w mące, podzielić na 3 części, uformować 3 rulony.
Położyć na blachę, wyłożoną papierem albo posypaną mąką. zlepić z jednej strony końcówki. Przepleść jak warkocz i zlepić końce. Przykryć ściereczką i dostawić na 20 min.
Po tym czasie posmarować obficie mlekiem. Wstawić do piekarnika i nastawić na 180 stop.C Kiedy ciasto pięknie wyrośnie i zacznie się leciutko rumienić posmarować znowu mlekiem.
Piec aż zrumieni się wierzch  czyli to w sumie niecałe 30 min.


4 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam chałki, jednak po Twoim wpisie stwierdzam, że czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwykłe drożdżowe zaplecione w warkocza;) mam nadzieję, że wypiek będzie udany :)

      Usuń