sobota, 15 marca 2014

drożdżowe palmiery

Palmiery, łatwe ciastka z ciasta francuskiego. Mój szanowny M nie lubi takowe więc zrobiłam z ciasta drożdżowego.
Więc to są drożdżowe palmiery o ile można je tak nazwać ale w sumie dlaczego nie :)
 ciasto:
150 g śmietany 12-18%
3 łyżki cukru
20 g drożdży
1 jajko
80 g masła/margaryny
300 g mąki
szczypta soli
skórka otarta z całej cytryny
ponadto:
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka cynamonu
białko do smarowania
cukier perlisty

do miski wrzucić śmietanę, dodać pokruszone drożdże,zasypać cukrem, wymieszać do rozpuszczenia,
dodać jajko, roztopiona masło, otartą skórkę z cytryny, wymieszać, dodać mąkę oraz sól.
Wyrobić, odstawić na 5 min. Ciasto będzie lekko klejące.

Obficie posypać mąką blat, ciasto obtaczać w mące,rozwałkować na prostokąt taki około 30x 40 cm.
całe ciasto posmarować 1 łyżką masła,posypać łyżką cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu.
oba krótsze boki złożyć na pół, będzie to wyglądać jak książka, ponownie posmarować wierzch masłem posypać łyżka cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu, po czym ponownie złożyć na pół każdy z boków.

Nóż maczać w mące i kroić delikatnie na 1 cm kawałki.
Na blaszce wyłożonej papierem, układać w odstępach kawałki ciasto zaginając ciastka lekko do środka.
Nie wygląda to zachęcająco przed ale po są śliczne.

Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem perlistym.
Nastawić piekarnik na 180 stop.C wsadzić od razu ciasto i generalnie piec około 20 min czyli w sumie do zrumienienia.



3 komentarze:

  1. Prosty przepis ( a takie lubię najbardziej), a ciasteczka aż się proszą żeby je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń