poniedziałek, 28 kwietnia 2014

żur domowy

Pierwszy raz zrobiłam domowy żur, na domowym zakwasie. Nie kupuje gotowych zakwasów bo jakoś nigdy nie było chętnego na tą zupę. Jednak w tym roku wyjątkowo na święta zrobiłam i muszę przyznać, że udał sie a mąż się zajadał.

zakwas:
100 g mąki żytniej
500 ml przegotowanej cieplej ale nie gorącej wody

do słoika o pojemności 1 litra wlać wodę i dodać mąkę, wymieszać przykryć ściereczką i dostawić w ciepłe miejsce na 4 dni.

reszta składników:
1,5 litra wody
włoszczyzna
150 g boczku surowego
biała kiełbasa
liść laurowy
po 3 ziarna pieprzy czarnego i ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
majeranek
kilka jajek wedle upodobań

Przez 40 min w większym garnku gotować wodę z włoszczyzną,  pokrojonym boczek na kawałki oraz przyprawy oprócz majeranku i czosnku,
po tym czasie przecedzić ponownie wlać wywar do garnka wrzucić ten sam obgotowany boczek, dodać białą kiełbasę i gotować 15 min.  Wlać zakwas, dodać wyciśnięty czosnek, majeranek, doprawić solą oraz pieprzem.
Ja swój zagęściłam jeszcze 1 łyżka mąki takiej zwykłej, rozmieszanej w 1/3 szklanki śmietanie 30%
Ugotowane jajka na twardo pokroić w ćwiartki i wyłożyć na wierzch do żuru w każdym talerzu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz