poniedziałek, 21 kwietnia 2014

rolada malinowa

Na świątecznym stole nie zabrakło czegoś lżejszego i owocowego. Rolada biszkoptowa  z bitą śmietaną i malinami.











biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl mąki
3/4 szkl cukru

jaja z cukrem utrzeć na puch, dodać mąkę,delikatnie wymieszać, prostokątną blachę30x40 cm wyłożyć papierem, wyłożyć masę,rozsmarować po całości, Piec około 15 min w 180 stop.C

Po upieczeniu ściągnąć biszkopt razem z papierem, wierzch przykryć ściereczką, zwinąć w rulon tak, żeby papier był na wierzchu a ściereczka w środku.  Zostawić do całkowitego wystygnięcia.

masa malinowa:
400 g śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka malin mogą być mrożone jak u mnie

ubić śmietanę z pudrem, odłożyć kilka malin do ozdobienia wierzchu. Do śmietany dodać maliny zmiksować.

Odwijając biszkopt odrywać papier. Ściągnąć ściereczkę, na rozwiniętym biszkopcie rozsmarować 3/4 masy. Zwinąć, posmarować wierzch masa i udekorować malinami z wierzchu.
wstawić do lodówki na noc.

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, tak letnio i delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis, super wyszło.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń