sobota, 19 kwietnia 2014

wielkanocna baba drożdżowa

Pierwszy raz upiekłam na Wielkanoc babkę drożdżową. Jakoś wcześniej nie pomyślałam o tym ale w tym roku nadrabiam zaległości i dla spóźnialskich też dobry przepis bo można upiec wieczorem.



ciasto:
50 g drożdży
1,5 szkl mleka
6 łyżek cukru
2 jaja
3 żółtka
100 g masła
500 g mąki
szczypta soli
100 g rodzynek

rodzynki namoczyć w miksturze wody i wódki przez około 10 min

do miski wrzucić pokruszone drożdże dodać cukier, zalać letnim mlekiem, i zasypać 2 łyżkami mąki, zostawić do wyrośnięcia.
dodać jajka i żółtka, wymieszać, dodać mąkę z solą oraz rodzynki wyrobić, na koniec dodać roztopione masło, wyrabiać około 5 min,
przykryć ciasto ściereczka i odstawić na dobre 40 min, po tym czasie ponownie zagnieść i przełożyć do dużej wysmarowanej formy na babkę z kominem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
ja użyłam formy sylikonowej bo tylko taką aktualnie posiadam.

Piec około 60 min w 180 stop.C
po lekkim przestudzeniu wyjąć z formy i polać cytrynowym lukrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz