piątek, 18 kwietnia 2014

świąteczno-wiosenne czekoladowe babeczki

Czekoladowe babeczki z polewa i posypką chyba każdy lubi albo prawie każdy . Ciasto inne niż muffinkowe i do tego pięknie rosną.



Składniki:
110 g miękkiego masła
100 g cukru
2 jajka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
7 łyżek gęstej śmietany np.18%

polewa:
1 łyżka wody
1 łyżka kakao ciemnego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka masła
1 łyżka śmietany 30%
trochę otartej skórki z pomarańczy

masło utrzeć z cukrem na puch, dodać jajka, wymieszać mikserem, dodać mąkę z proszkiem i ponownie wymieszać na koniec dodać śmietanę i wymieszać.
do foremek( nawet sylikonowych) wyłożonych  papilotkami nakładać ciasto, wyszło mi 11 sztuk, piec około 15-20 min w 190 stop.C


w trakcie pieczenia przygotować polewę,
w rondelku rozpuścić puder z wodą, dodać śmietanę,kakao i masło, wszystko dobrze wymieszać zagotować, przez około 1 min gotować ma małym ogniu ciągle mieszając, odstawić do przestudzenia.
lekko ciepłą polewą dekorować babeczki.



4 komentarze:

  1. Wspaniałe te babeczki, po tej dekoracji wyglądają tak pięknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń