niedziela, 4 maja 2014

makowiec bez jajek

Wszystko co z makiem jest u nas bardzo mile widziane a makowiec zawijany jak najbardziej.
Tym razem zrobiłam ciasto bez jajek  i jest naprawdę dobre. Z połowy ciasta zrobiłam drożdżówki, z drugiej makowiec.














ciasto:
50 g drożdży
3łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki letniego mleka
100 g margaryny/masła
3 szklanki mąki
szczypta soli

ponad to:  puszka maku

pokruszone drożdże zasypać pudrem, dodać smietanę oraz letnie mleko, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży, dodać sól,  roztopioną margarynę oraz mąkę, dobrze wyrobić.
Ciasto podzielić na dwie części, pospać blat mąką, rozwałkować na dwa prostokąty około 30x40 cm, na każdy wyłożyć połowę puszki maku. Zwinąć jak roladę, zawinąć dosyć ściśle w lekko wysmarowany masłem papier do pieczenia. Piec około 50 min w 180 stop.C
Polać lukrem i posypać skórką pomarańczową


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. podobny do moich bułeczek kardamonowych, też bez jajek

      Usuń
  2. wygląda super, bede próbować

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto odstawić do wyrośnięcia czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. juz za póżno ale nie odstawiać do wyrośnięcia, nie ma takiej potrzeby

      Usuń