piątek, 6 czerwca 2014

torcik truskawkowy

Nie za wysoki, z jedną warstwą masy truskawkowej. Idealny na weekend.
Upiec dowolny biszkopt, u mnie taki.


masa truskawkowa:
1 galareta truskawkowa
1/2 szklanki zmiksowanych truskawek
200 g śmietany 30%- 36%

masa na wierzch:
300 g śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
300 g truskawek

galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, ostudzić, dodać zmiksowane truskawki, oraz ubitą śmietanę, zmiksować, wstawić do lodówki
biszkopt przeciąć na pół, dolny krążek zostawić w tortownicy i ja zamknąć, lekko tężejącą galaretę, wylać na biszkopt, przykryć drugim i wstawić do lodówki na około 30 min.

w tym czasie , ubić śmietanę z pudrem, zmiksować 4 truskawki na pure, dodać do śmietany, zmiksować.

wyciągnąć biszkopt z tortownicy, obsmarować wierzch bitą śmietaną, udekorować i ponownie wstawić do lodówki. Gotowe :)

w przekroju :)






4 komentarze: