poniedziałek, 2 czerwca 2014

tort z "gumi misiem"

Tort dla pewnego dwulatka. Pokryty masą cukrową, przełożony bitą śmietaną i między biszkoptem a masą cukrową posmarowany warstwą kremu maślanego.



krem maślany wystarczający na obsmarowanie cienką warstwą tortu do 22 cm średnicy.

krem maślany:
1 jajko
1/4 szklanki cukru pudru
100 g miękkiego masła
cukier waniliowy
1 łyżka soku z cytryny

jajko z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na puch na parze, czyli wbijam do metalowej miski jajko, dodaje cukry, stawiam na garnku z gorącą wodą ale tak, żeby woda nie dotykała dna miski i mikserem ubijam.
Następnie w osobnym naczyniu ucieram masło mikserem tak około 3 min, dodaję sok z cytryny miksuje, dodaję powoli po jednej łyżce masy jajecznej i miksuje,
gotowym kremem obsmarowuje wierzch tortu, masa cukrowa trzyma się idealnie na niej i nie rozpuści się.


2 komentarze:

  1. a dziękuję:) było ponoć bardzo dobry ale to fani lukru w każdej postaci więc został zjedzony cały

    OdpowiedzUsuń