niedziela, 31 sierpnia 2014

ciastka z brązowym cukrem

Ostatni dzień wakacji i zarazem sierpnia a pogoda barowa. Na poprawę nastroju zrobiłam ciastka z brązowym cukrem

składniki:
2 szklanki mąki
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka zwykłego cukru
1 jajko
100 g roztopionego masła
1 płaska łyżeczka sody
3 łyżki mleka
szczypta soli

Ciasto mieszałam ręcznie łyżka.
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać oba cukry, szczyptę soli, wymieszać, wlać roztopione masło i wbić jajko, wyrobić, na koniec dodać mleko i ponownie wyrobić.
Odstawić ciasto na kilka minut do zgęstnienia.
Blache wyłożyć papierem do pieczenia, formować kulki wielkości dużego orzecha włoskie albo ciut większe, układać w odstępach 3-4 cm i spłaszczyć ale nie za mocno.
Piec w 190 stop. do zrumienia się brzegów ciastek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz