wtorek, 17 lutego 2015

gruszko-jabłecznik

Postanowiłam zrobić jabłecznik a raczej gruszko-jabłecznik. Ciast jest wilgotne, nie za słodkie i z lekką cytrynową nuta i oto chodzi :)
Przepis jest identyczny jak Ten ale składniki razy 2. Poniższy przepis już jest podwojoną wersją i pieczony w blaszce 25x40 cm.




ciasto:
6 jaj
1 szklanka cukru
200 ml oleju
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 duże jabłka
2 gruszki
1 średnia cytryna

Jabłka i  gruszki obrać,pokroić w cienkie plasterki. Cytrynę dobrze umyć,zetrzeć skórkę do owoców i wycisnąć cały sok z cytryny . Dobrze wymieszać.
Nastawić piekarnik na 180 stop.C
Jaja ubić z cukrem na puch, dodać olej,wymieszać mikserem, dodać mąkę z proszkiem i ponownie połączyć. Do ciasta wrzucić owoce, wymieszać dobrze. Przelać do blachy wyłożonej papierem dopieczenia.
Piec w 180 stop.C 45-50 min.
Na koniec jeszcze gorący można polać lukrem bądź posypać pudrem. Co kto lubi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz