wtorek, 16 lutego 2016

nadziewana pierś z kurczaka

Podpatrzone jednym okiem w necie bo widziałam składniki ale bez proporcji, więc wymyśliłam sama.


składniki:
2 piersi z kurczaka takie pojedyncze
100 g sera ricotty
3 garście zielonego szpinaku
1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju
3 plastry żółtego sera

Na patelnie wlać olej, posiekana cebulę lekko zeszklić, wrzucić opłukany i obrany z ogonków szpinak, dusić około 3 min, dodać ricottę i porządnie wymieszać. Doprawi solą i pieprzem.

Pierś z kurczaka ponacinać głęboko w poprzek co 1,5-2 cm ale tak, żeby nam sie nie rozpadła.
Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym szklanym bądź ceramicznym.
W nacięcia ponakładać farsz. Wierzch obłożyć kawałkami żółtego sera. Piec około 30 min w 190 stop.C w sumie do zrumienia się sera.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz