niedziela, 13 marca 2016

Drożdżówki krucho-drożdżowe

Zostało mi pół puszki maku więc wykorzystałam je do zrobienia mini drożdżówek.


składniki:
2 łyżki gęstej śmietany np.18%
20 g drożdży świeżych
2 łyżki cukru pudru/cukru
1 żółtko
70 g masła - roztopić
1,5 szklanki maki
szczypta soli

Do miski wrzucić drożdże dodać puder, śmietanę i mieszać łyżką do rozpuszczenia się drożdży, dodać roztopione masło, żółtko, wymieszać. Do masy dodać mąkę z sola i porządnie wyrobić łyżką.
Na oprószonym blacie rozwałkować ciasto na prostokąt taki mniej więcej 25x35/40. Rozsmarować masę makową, zawinąć jak roladę. Pociąć na kawałki o szerokości 3 cm. Ułożyć na posmarowanej masłem blasze. Po środku każdego kawałka zrobić podłużne wgłębienie drewnianą łyżka.
Piec w 180 stop.C około 25-30 min w sumie do zrumienia się ciasta.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz