sobota, 26 marca 2016

wielkanocne babeczki

Szybkie, smaczne i można dowolnie ozdobić. U mnie lukier oraz srebrne cukrowe perełki.
Do zrobienia w ostatniej chwili. Maślankę można zastąpić mlekiem, jednak mi lepiej smakują na maślance.



ciasto:
1 jajko
100 ml oleju
250 ml maślanki
100 g cukru
1 czubata szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ja wszystko wyrobiłam moim kicusiem, czyli wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
do miski wlać składniki mokre, zmiksować. Ciągle miksować i dodawać dodać cukier, następnie mąkę z proszkiem.
Ciasto przelać do foremek na mufinki u mnie akurat była metalowa forma, którą wyłożyłam papilotami. Ciasta wystarcza na około 10- 12 niedużych babeczek.
Piec około 25 min w 180 stop.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz